חלק 4/12

אנחנו צריכים להבין שבגלל זה אנחנו נמצאים במצב מאוד מיוחד. ויש לנו בעצם דוגמאות לזה אפילו בעולם שלנו האגואיסטי שכולו מורכב בהצגתו ככוח הקבלה בדומם בצומח ובחי, שכוח הקבלה הזה הוא כוח אינסטינקטיבי וכל אחד אוכל את השני. ובאדם זה קיים בצורה מופרזת, הוא רוצה לקבל את כל העולם להנאתו בלי להתחשב באף אחד.

אבל בכל זאת, באותה הסביבה שלנו, באותה החברה שלנו, יש לנו דוגמא של שני הכוחות המנוגדים, שזה אני ואחרים, אני והסביבה, אני והאנושות. ואז אני יכול ללמוד מהיחס שלי עם האחרים והשפעת האחרים עלי, משהו על כוח ההשפעה, על כוח החיבור, על כוח הנתינה לעומת כוח הקבלה שלי. זאת אומרת, אם אנחנו מארגנים נכון את הלימוד הפסיכולוגי בצורת מדע שחוקר את היחסים של האדם והסביבה האנושית, אז אנחנו יכולים משם להתחיל לקבל נתונים ברורים, ידיעות, על מהו כוח ההשפעה. אנחנו לומדים עליו על פני כוח הקבלה שרכשנו עד כה.

אני מתנגד לסביבה, הסביבה אמנם רוצה להתקדם, ואם זו סביבה טובה, היא רוצה להראות לי מה זה נקרא כוח ההשפעה. אני לא רוצה, אבל היא משפיעה עלי בכל מיני הערכים שלה שכדאי, כי אחרת אני מדכא את עצמי, אחרת אני מבזה את עצמי, אחרת אני נמצא מנודה מסביבה כזאת ולא כדאי לי. אז על ידי כל מיני היוצרות המיוחדים שלי, אותן תכונות של קנאה, תאווה, כבוד, הסביבה מתחילה לעבוד עלי בתחכומים מסוימים. ואז אני מתחיל לראות את עצמי שאין לי ברירה, שכדאי לי להיות מתאים לסביבה. על ידי זה אני ארוויח מהם לא השפלה ולא ריחוק, אלא ההיפך, כבוד, הערכה. ואין לאדם יותר מאשר בכוח האגואיסטי שלו, אלא להעמיד את עצמו בצורה יפה כלפי הסביבה, לראות את עצמו האיש הגדול, המכובד.

ולכן אנחנו יכולים לארגן כאן את הלימוד שלנו בקשר של אני והסביבה בצורה כזאת, שבהחלט אם הסביבה מנוהלת על ידי המחנכים הנכונים, היא יכולה לחנך כל אחד ואחד מאיתנו בצורה כזאת, שאנחנו נתחיל להרגיש מהו באמת כוח ההשפעה, עד כמה הוא מיוחד.

וכך אנחנו נראה בסביבה שלנו אותם השלבים שמחנכים אותי. כמו שאני כתינוק, המקבל השפעה מההורים שלי האוהבים הדואגים והמספקים לי כל טוב, ומתחשבים בכל החולשות שלי ובכל הרצונות שלי, כך לאט לאט עד שאני גדל על ידי ההשפעות הקטנות מהסביבה, שהיא באמת ברחמנות מתחשבת איתי. וכמה שאני יותר גדל, ונעשה כאילו נער, ומדובר על האדם המבוגר, שעובר את שלבי ההתפתחות האלה כמו תינוק, ואחר כך כמו ילד ואחר כך כנער, בהתאם לזה הסביבה שמשפיעה עלי ומגדלת אותי בצורה כזאת, היא משפיעה עלי ודורשת ממני יותר ויותר כוח השפעה בחזרה, ושאכנס איתה כבר יחד בשילוב המצבים, ביחסים הדדיים, בהשפעה הדדית.

ואחר כך, כשאני די גדל ומבין את כוחות ההשפעה שיכולים להיות בעדי, איך אני יכול להשפיע לסביבה, אז אני הופך להיות בסביבה הזו גם כגורם, ככל אחד מהאנשים שנמצאים בסביבה. ואז אני נעשה חבר לכל דבר בסביבה כזו, ואנחנו מתייחסים זה לזה בצורה מאוזנת, שכוח הקבלה וכוח ההשפעה בינינו נמצא באיזון. סביבה כזו יכולה להתפתח בצורה הדרגתית יותר ויותר עד כדי כך, שכוח ההשפעה נעשה בינינו ככוח השולט, ככוח הגדול, הקובע את כל הפעולות שלנו, כל צורות היחסים שלנו, כל המחשבות והכוונות שלנו מזה לזה.

מקורות מדעיים - השפעת הסביבה - 2. עלינו ליצור סביבה שמחברת בינינו

מקורות מדעיים - הטבע - 1. הטבע מפתח אותנו לרמה חדשה של קשר בינינו

חיים חדשים - שיחה 12    10.1.2012


שייך לנושאים: 1-13 - חינוך אינטגרלי, שיחה 12, -4. חינוך על ידי הסביבה

תגובות

להשאיר תגובה

יש להרשם כדי להוסיף תגובות.